Web sitemize hoşgeldiniz, 02 Ocak 2025

Hrant Dink kimdir? Neden öldürüldü kim yaptı?

Hrant Dink, 15 Eylül 1954 tarihinde Malatya’da doğdu ve daha sonra ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. Ailesi, bir süre sonra anlaşamayarak boşandı ve Dink ile kardeşleri Gedikpaşa’da bulunan Ermeni yetimhanesine yerleştirildi. Bu süreçte tanıştığı Rakel Yağbasan ile evlendi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde zooloji eğitimi aldı ve aynı zamanda Birgün ve Zaman gazetelerinde yazarlık yaptı.

Dink, 5 Nisan 1996 tarihinde Agos gazetesini kurdu. 1915 Ermeni soykırımıyla ilgili yaptığı muhalefet nedeniyle Türklüğe hakaret gerekçesiyle 6 ay cezaevinde kaldı. Verilen cezanın haksız olduğunu savunarak konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. Yaptığı çalışmalarla birçok kesimin takdirini kazandı ve çeşitli ödüllere layık görüldü.

Ancak, 19 Ocak 2007’de İstanbul Şişli’de bulunan Agos gazetesi binasının önünde gerçekleşen silahlı saldırı sonucu Hrant Dink hayatını kaybetti. Cinayet, sadece Türkiye’de değil, dünya basınında da büyük tepkiyle karşılandı. Dink’in cenazesi, 23 Ocak 2007 tarihinde yapılan törenle klisede toprağa verildi.

HRANT DİNK CİNAYETİ

13 Haziran 2019’daki duruşmada, ana dava hükümlüleri arasında Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel’in bulunduğu 9 kişinin dava dosyasını mahkeme heyeti, zaman aşımı ihtimali nedeniyle ayırdı.

Mahkemenin 9 Temmuz 2019’da açıkladığı karara göre Erhan Tuncel’e 99 yıl 6 ay, Yasin Hayal’e 7 yıl 6 ay, Ogün Samast’a 2 yıl 6 ay, Zeynel Abidin Yavuz’a 14 yıl 22 gün, Tuncay Uzundal’a 16 yıl 10 ay 15 gün, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu’ya ise 1 yıl 10 ay 15’er gün hapis cezası verildi. Salih Hacısalihoğlu ve Osman Hayal ise beraat etti.

Suikastın 14. yılında, 6 tutuklu sanığın yargılandığı davada mahkeme, sanıkların son sözlerini tamamlamasının ardından kararını açıkladı. Mahkeme, Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’e ağırlaştırılmış müebbet cezası verirken, Ogün Samast, Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Tuncay Uzundal hakkında “FETÖ üyeliği” suçundan suç duyurusunda bulundu. Diğer yandan Celalettin Cerrah’ın ve Sabri Uzun’un dosyaları zaman aşımı sebebiyle düştü.

HRANT DİNK ESERLERİ VE ÖDÜLLERİ

Hrant Dink, 2006’da “Ayşe Nur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü”nü İnsan Hakları Derneği’nden, “Henri-Nannen Düşünce Özgürlüğü ve Cesur Gazetecilik Ödülü”nü, “Oxfam Novib Pen İfade Özgürlüğü Ödülü”nü aldı. Ayrıca, 2007’de “Bjørnson İnsan Hakları Ödülü”, “Özgürlük Özel Ödülü”, “Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Ödülü”, “Vahan Tekeyan Kültür Derneği Ödülü”, “Knights of Vartan Derneği Yılın Adamı Ödülü”, “Amerika Ermeni Meclisi Seçkin İnsan Ödülü”, “Yılmaz Güney Festivali Festival Özel Ödülü”, “Uluslararası İspanya Gazeteciler Derneği Uluslararası Basın Ödülü”, “PEN Uluslararası Yazarlar Birliği Hermann-Kesten Madalyası”, “ATİK – YDG 17. Gençlik Kültür Sanat Festivali Jüri Özel Ödülü”, “PAN Austria İnsan Hakları Ödülü”, “IPI Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı Ödülü”, ve “Marsilya Uluslararası Özgür İfade Ödülü”nü kazandı. 2008’de AASSSG’den “Üstün Başarı Ödülü” ve Fordham Üniversitesi’nden “İnsan Hakları Savunuculuğu Ödülü” ile 2010 yılında Padova Belediyesi’nden “Doğruluk Ödülü” ve Johann-Philipp-Palm Vakfı’ndan İfade Özgürlüğü ve Basın Ödülleri’ne layık görüldü.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz